Körfestivalen i Montecatini Terme 4-7.10.2018

18.10.2018 kl. 19:56

O sole mio i Furuskogen

Alltsedan våren har Furorna tränat sitt italienska uttal inför sin hittills längsta körresa , till bella Italia. Vi ska fira vårt 25-årsjubileum med att se hur furor klarar sig bland cypresser!

I musikfestivalen ”International Choral Festival” som arrangeras i Montecatini Terme i Toscana för sjunde gången, deltog, förutom Furorna, körer från Sverige, Ungern och Italien.
Att få träffa nya körer, uppträda i kanske lite annorlunda kyrkor, lära sig ny repertoar, sjunga tillsammans med andra körer, få nya intryck allt detta, är upplevelser att se fram emot.

Intensivt övande inför resan, javisst. Ny repertoar varvad med gamla ”kändisar”. Sånger som t.ex ”En sommardag i Kangasala”, vår signaturmelodi ” I furuskogen ”. Allt detta skulle förmedla vår unika, finländska natur och det verkade som om det lyckades vid vårt första framträdande vid Get Together-konserten vid ankomsten till Montecatini Terme.

Att sen få sjunga våra, med furudirigenten Sofia Lindros, väl inövade repertoar i den magnifika Church of S. Salvatore in Ognissanti i Florens var en upplevelse av stora mått för oss alla. Här fick vi för publiken visa vad vårt inlärda italienska uttal gick för, i t.ex psalmen ”Ljud högt du psalm att lova” med två verser på italienska, eller Griegs Ave Maris Stella med arrangemang av vår dirigent Sofia Lindroos. Den andra kören som deltog i den här konserten var Zrinyi Miklos Choir från Ungern. Tillsammans med dem sjöng Furorna den kända och stämningsfulla ”Signore delle cime”, dirigerad turvis av vår Sofia och av den färgstarke ungerska dirigenten Guyla Hollo. Månne inte den delen av konserten blev den mest minnesrika, kanske speciellt för Hollos så personliga stil att dirigera.

Vår tredje och sista konsert hölls slutligen i Montecatini Terme där samtliga körer samlades för en galakonsert i den vackra kyrkan Santa Maria Assunta. Tillsammans, tutti, njöt vi av att sjunga Mascagnis Ave Maria dvs Intermezzo ur Cavalleria Rusticana, samt Kyriesatsen ur Puccinis Messa di Gloria. Mäktigt, rörande, oförglömligt blev det och ett avsked och tack till alla dem som gjort det möjligt för oss Furor att få medverka i festivalen!Molto grazie!

Visst har vi Furor sjungit tidigare i kyrkor, i Finland, Sverige, Estland, Berlin, på Åland, alla vackra, alla personliga, alla berörande Men dessa italienska kyrkor i sin storslagenhet som vi nu fick uppleva , ja, den upplevelsen glömmer nog ingen av oss i första taget. Ingen glömmer heller vår intensiva guidade tur i Florens, där vi försökte få möjligast många intryck av en av Europas städer som formligen översvämmar av turister. Men för oss Furor gäller ändå alltid – Viva la Musica!


 
Virve Forssell
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Att deltaga i en internationell körfestival och träffa andra körer är stimulerande och lärorikt. Så också denna gång! Man vill prestera det bästa, man har alla sinnen på helspänn, man koncentrerar sig och glömmer allt annat. Det som kändes övermäktigt gick ändå lekande lätt. Inför kommande utmaningar vet man att man lär sig det mesta och klarar av svåra saker.
Benita26.10.18 kl. 13:49